Lost password?
 
Li Edelkoort

Li Edelkoort

TWOTY 2010 - 22 Apr 2010

Trendwatchers of the year 2010

De TWOTY Award wijst aan welke trendwatcher afgelopen jaar het beste in staat was om de tijdgeest te duiden. Ze verzamelt daarvoor de beste voorbeelden van inspiratie en daadkracht en laat zo zien hoe trends en trendexperts waarde kunnen toevoegen aan het bedrijfsleven en de maatschappij.

Onder staan de winnaars van de TWOTY Awards 2010.

Klik hier voor de fotoreportage van de TWOTY 2010!

1. OEUVREPRIJS TRENDWATCHING 2010

Winnaar: Li Edelkoort: Op zoek naar het onzichtbare

“Een terechte winnaar van de Oeuvre Award, een voorbeeld voor jongere generaties.”

Lidewij Edelkoort is door de jury gekozen als eerste draagster van de Oeuvreprijs Trendwatching. Zij is de icoon van het vak. Zij weet op het juiste moment een trend te duiden, maar ook op het juiste moment haar mond te houden. Dat maakt haar de koningin van het trendwatchvak!

Lidewij Edelkoort loopt op de troepen vooruit. Zij is meer een trendforecaster dan een trendwatcher. Zij werkt vanuit haar intuïtie. Zij kijkt vooruit en blikt daarna terug naar de tijd waarin wij leven. Haar visies zijn interessant en gelden als ware eye-openers, ook voor andere trendprofessionals. Ze heeft het vermogen om afstand te nemen van de onderwerpen waar ze mee bezig is en weet dat goed en rustig te communiceren.

2. TWOTY 2010

Winnaar: Carl Rohde: Voor verdere professionalisering

“Carl Rohde is, dankzij zijn indrukwekkende internationale expansie en professionalisering in het afgelopen jaar, uitgeroepen tot TWOTY voor 2010. Zijn opleiding aan Fontys kan veel betekenen voor de branche.”

Carl Rohde maakte in 2009/2010 de grootste stappen in de branche en is bezig zijn Science of the Time internationaal uit te rollen. Geaccrediteerd als eerste lector Trendwatching, stapt hij wekelijks vliegtuig in en vliegtuig uit. Hij is bezig een wereldwijd netwerk uit te rollen, heeft zijn website in het Chinees laten vertalen en vergelijkt de door zijn internationale coolhunters gespotte trends per continent met elkaar. Hij is daarmee in staat om cultuurverschillen bloot te leggen.

3. Upcoming Talent of the Year 2010

Winnaar: Irene Westerbeek: Symbolisch verzet

“Kippenvel. Ze neemt je mee op haar eigen ontdekkingsreis. Een ruwe diamant. Dit heb ik nog niet eerder gezien, Zo’n eigen stijl, zo doordrenkt in alle visuals die ze maakt. Een oog voor stijl, een oog voor perfectie. Zij heeft de absolute ‘Wow’ factor”

Haar werk is authentiek. Daarnaast is zij in staat om van alle trends die zij spot een geheel te maken. Ze is een sterke persoonlijkheid en een aanwinst voor het vak. Ze weet dat op een eigen wijze over te brengen.

4. Specialist TWOTY Fashion / Design 2010

Winnaar: Anne Marie Commandeur: ‘Implementatie steeds belangrijker’

“In haar werk zit een bepaalde sprankeling en een eigenheid die je wil zien in de mode. Zij daagt uit. Zij inspireert niet alleen haar klanten, maar zet ook daadwerkelijk aan tot vernieuwen: dat vermogen maakt haar in 2010 de TWOTY op het gebied van mode en design. Ze werkt al 20 jaar als forecaster, en gezien de enorme trouw van haar klanten doet ze dit foutloos. Knap hoe ze trends jaren van tevoren ziet aankomen.”

5. Specialist TWOTY Food 2010

Winnaar: Hans Steenbergen: Aangeboren nieuwsgierigheid

Hans Steenbergen heeft in 2010 een nieuw crossmedia-instituut voor de professionals neergezet, daarmee richt hij zich op een duidelijke doelgroep en is hij in staat om het bedrijfsleven te inspireren. Hij mag zich daarom de TWOTY op het gebied van Food in 2010 noemen.

6. Specialist TWOTY Duurzaamheid 2010

Winnaar: Lisette Kreischer: Duurzaamheid met een sausje

“Lisette Kreischer weet op een breed terrein haar visie uit te dragen, zonder te blijven steken in de popularisering van het veganisme. Ook schuilt in haar een grote mediapersoonlijkheid. De nieuwe Floortje Dessing?”

7. Specialist TWOTY Jongeren 2010

Winnaar: Nalden: Niet geïnteresseerd in hypes

“In korte tijd heeft hij zichzelf op de kaart gezet. Knap.” Nalden is geen echte trendwatcher, maar door zijn optreden en doen toont hij als geen ander dieper inzicht in de leefwereld van jongeren. Daarmee heeft de jury besloten om a-typisch Nalden als TWOTY 2010 op gebied van Jongeren te benoemen.

8. Specialist TWOTY Technologie 2010

Winnaar: Boris Veldhuijzen van Zanten: De kunst van het trendwatchen

Boris Veldhuijzen van Zanten is een zakenman en heeft zich het bloggen en het duiden van kansen op het word wide web en het mobiele web eigengemaakt. Met de Next Web en Bowlr is hij in staat om de Tech- en Digi-wereld van achter de computer vandaan te trekken en mensen samen te brengen. Met de Next Web blog en Bomega blog toont hij zich ook een visionair in deze wereld. In een korte tijd schrijven veel visionairs interessante bijdragen voor hem. Zijn blog is een vroegtijdige bühne voor vernieuwing. Boris is een echte spotter, maar doorbreekt ook grenzen met zijn talenten, events en weblogs. Als kunstenaar is hij in staat om anders naar fenomenen te kijken. Daarmee onderscheidt hij zich als trendwatcher in zijn niche.

9. Trend Implementation Agency of the Year 2010

Winnaar: TrendsActive: Niet te ingewikkeld doen over trends

Juist de benaderingswijze en het complete verhaal van trend tot en met product, dienst of campagne heeft de doorslag gegeven voor de jury. TrendsActive is de Trend Implementation Agency van het jaar 2010.

10. Trend Implementation of the Year 2010

Winnaar: Jointhepipe.org: Schoon drinkwater voor iedereen

Join the Pipe is in staat om warmte voor water te genereren. Water zou wel eens mondiale conflicten kunnen ontketenen, dus het feit dat Join The Pipe zich nu inzet voor beter water voor iedereen is goed werk. Het feit dat ze grote partijen zoals Waternet en de Gemeente mee hebben weten te krijgen, toont hun ondernemersdrive. Join the Pipe doorbreekt codes en brengt water dichter bij de consument. Join the Pipe is met recht de opvolger van de Hema, die vorig jaar de Trend Implementation Award ontving.

11. Trendsetter of the Year 2010

Winnaar: Neelie Kroes: Boven de partijen

De jury: Een echte vakvrouw. Ze staat boven de partijen, is niet populistisch en heeft een voorbeeldfunctie op vele fronten. Ze heeft maling aan de gevestigde orde, staat symbool voor “vrouwen aan de top” en wordt ook gerespecteerd door de captains of industry.

Meer informatie over de andere genomineerden en de jury vind je hier.

Reacties