Lost password?
 
© flickr.com - A.Currell

© flickr.com – A.Currell

12 Sep 2011

Elektrisch vervoer: energiebesparend & hip

Hoe zorgen we voor voldoende schone energie? Dat is één van de belangrijkste mondiale vraagstukken voor de komende honderd jaar. De groeiende bevolking en toenemende welvaart zorgen ervoor dat er steeds meer energie geconsumeerd wordt, ook op het gebied van auto’s. Maar, in 2025 zal ook elektrisch vervoer een vlucht hebben genomen. Eén op de twee nieuw verkochte auto’s zal tegen die tijd volledig of gedeeltelijk elektrisch worden aangedreven. Wat zijn op het moment de alternatieve vervoersmiddelen waarmee je ook nog eens gezien kunt worden? SecondSight zet ze op een rijtje.

1. Rebbl: elektrische auto met karakter

Rebbl produceert geen nieuwe elektrische auto’s maar bouwt bestaande auto’s om tot elektrische auto’s. Heb je dus nog een oude kever uit 1966 die je graag wat milieuvriendelijker wil maken, dan kan dit bij Rebbl. In dit filmpje probeert Andrea Wiegman van SecondSight een Rebbl car uit.

2. Tesla Motors: op de bank hangen terwijl je auto oplaadt

De elektrische voertuigen van Tesla gebruiken energie efficiënt, vervuilen niet en zorgen ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van olie. Tankstations kun je voortaan negeren, je laadt je auto gewoon ’s avonds thuis op. De volgende ochtend is de auto dan weer klaar voor een onbezorgde en milieuvriendelijke dag op de weg.

3. Kyota: elektrische scooter voor op de bruggetjes

In Japan wordt momenteel een ultra-compacte elektrische scooter ontwikkeld op de Kyoto Universiteit. Deze trendy felgekleurde driewieler kan wel eens het metropolische straatbeeld van de toekomst gaan bepalen. De scooter kan 45 km/u en kan ruim 2000 keer thuis worden opgeladen. Het extra achterwiel, dat andere elektrische scooters niet hebben, zorgt ervoor dat de scooter hellingen tot 12% aankan. Handig voor op de Amsterdamse grachten tussen de bruggen.

4. Smart Forvision: lichtgewicht met temperatuurregeling

Daimler en BASF hebben samen de Smart Forvision ontworpen. In deze elektrische conceptauto zitten maar liefst 5 wereldprimeurs; transparante organische zonnecellen op het dak zorgen ervoor dat het dak zowel licht doorlaat als genereert, transparante OLEDs (organische light-emitting diodes) zorgen ervoor dat ook het interieur energiezuinig verlicht wordt. De overige drie primeurs zoals een kunststof wiel zorgen ervoor dat de auto ontzettend licht is. Dan is er nog de temperatuurregeling: milieuvriendelijke nanotechnologie in e-textiles, warmtehoezen en infrarood-reflecterende film zorgen voor de ideale autotemperatuur.

5. BMW i: Duurzame (sport)auto ‘from well-to-wheel’.

BMW Group is verkozen tot de meest duurzame autofabrikant ter wereld. BMW i is een nieuw submerk van BMW dat staat voor een totaal nieuwe kijk op individuele mobiliteit. Ze presenteren op de IAA twee nieuwe voertuigen: de BMW i3 en de BMW i8. De BMW i3 is een volledig elektrisch aangedreven auto, die emissievrije mobiliteit in stedelijke gebieden mogelijk maakt. De BMW i8 is een rasechte sportauto, die van hybridetechniek gebruiktmaakt om sportieve prestaties met lage emissies te combineren.

Auto lozen of delen…

Zie je het niet zitten met deze elektrische vervoersmiddelen? In de toekomst zullen steeds meer mensen kiezen voor een bestaan zonder auto. Die ‘demotorization’ zal vooral onder jongere mensen in de ontwikkelde landen de kop opsteken. Alleen betalen voor de auto als je hem gebruikt spreekt steeds meer mensen aan. Voertuig delen, zoals in Nederland GreenWheels en in de VS Zipcar, zal daardoor zeker groeien.

Het komende nummer van Second Sight gaat over New Power, waarin o.a. veel aandacht is voor de elektrische auto (o.a. een interview met BMW).


Reacties